Ağustos Ayı Bahçe Bakımı

05-08-2022 18:00
Ağustos Ayı Bahçe Bakımı

 

Ağustos ayıyla birlikte sıcaklarda geldi çattı, Her birimiz nasıl tatil planları yapar, daha serin alanlarda vakit geçirmeyi düşünür, sıcaktan kaçmak isteriz, Sizce sadece bizler için mi zordur ağustos ayı? 

 

Bu sorunun cevabı elbetteki hayır. Bütün canlıların dikkat etmesi gereken aylardan biri ağustostur.  Nasıl bizler güneşe çıkmadan, güneş kremimizi sürer, gölgeler arar, bol bol su içeriz, bitki ve hayvanlar için de dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.


Elbette sıcak havalara uyumlu çiçekler olduğu kadar, çok sıcaklarda solan bitkilerde bahçemizde ve ya çevremizde yer alabilir. Bu ayda evcil hayvanlarımızı bahçeye çıkarırken patilerine dikkat etmeli, sokakta bulduğumuz her köşeye kuşlar, kedi ve köpekler için su bırakmalı ve bitkilerimiz için gerekli bakımı yapmalıyız.


Peki yazın bahçe bakımı nasıl yapılır? Bu ‘en sıcak ay’ olan ağustos ayında en dikkat edilmesi gereken nokta gübrelemedir.  Bahçemizdeki bitkilerimizin, ya da evimizdeki bitkilerin bu sıcak ayı atlatabilmesi için öncelikle yapmamız gerekenler aşağıda sıralanmıştır.


  1. Öncelikle yabancı otlardan toprağınızı kurtarmanız gerekir. Bu otlar toprakta verimsizlik yaratır.
  2. Yabancı otlardan kurtulan toprağınızı çapalamalı ve yazlık fidan dikimine hazır etmelisiniz. (Hyundai H75 Benzinli Çapa Makinemizin 7 HP motor gücüyle, bahçenizin yabani otlarından rahatlıkla kurtulabilirsiniz.)
  3. Yaz ortasına doğru sonbahar çiçekleri dikmeye başlayabilirsiniz.(Dikim için HYUNDAI HYD.52T Toprak burgu makinasını kullanabilirsiniz. Sert ve kuru topraklarda dahi yüksek verim ve performans ile çalışmak üzere özel olarak geliştirilmiştir. Güçlü motoru ve dayanıklı şanzımanı ile hem düz hem de engebeli arazilerde her türlü çukur açma işi için idealdir.)
  4. Çimlerin sararmış bölümlerini yaz sıcaklarının iyice hissedildiği zamanlarda ellemeyin. Sıcak kavurup filizlenmeyi yok eder. Bunun için Eylül veya Ekim aylarını bekleyin. Ağustos ve eylülde çim ekilecek alanların toprak hazırlığı yapılır. Sulama, biçme, yabani ot ayıklama, ilaçlama vb. işlemlere de devam edilebilir. 
  5. İlaçlama işlemleri için Hyundai KB-100 Mini Sisleme Makinemizi kullanabilirsiniz. 
  6. Ağustos ayında en çok toprağın temizlenmesi için bahçe kontrol edilmeli ve özen gösterilmelidir.
  7. Normal zamanlarda bahçe sulaması için sabah saatleri tercih edilirken, yazın kavurucu sıcaklarında akşam saatlerini tercih edebilirsiniz. Bunun sebebi olarak da çok sıcak aylarda, hava şartları suyu hemen buharlaştırır. Akşam saatlerinde biraz daha hava sıcaklığı düştüğünde sulamak, toprağın suyu rahatça emebilmesi için fırsat sağlayacaktır.
  8. Çimlerinizi her gün sulamalı, haftada bir ise biçmelisiniz. Hyundai 58600 Otomatik Hortum Makarası ile bahçenizi sularken hortumun birbirine karışmasını önleyebilirsiniz. Hyundai 58751 4 Parçalı Su Tabancası ve Adaptör Seti ile ise  bahçenizin ihtiyacı olan sulama ihtiyacını karşılayabilirsiniz.
  9. Ağustos ayının en önemli bakımının gübreleme olduğundan bahsetmiştik. Bu son şansınız olabilir! Hem bahçelerinizdeki hem de saksılı çiçekleriniz için yapmanız gereken, sıvı gübre vermek olmalıdır. Aslında Ağustos ayında yazlık çiçekler, balkon, teras ve saksılarda bulunan çiçekler dışında gübreleme işlemi sona ermiştir. Ön hazırlığı yapılmış ağaç nakilleri bu ayın ikinci yarısından itibaren gerçekleştirilebilir.
  10. Ağustos ayının 10-15’ine doğru yeni güllerin ‘dinlenmeye alınması’na, yani yaz budamasının yapılıp, aynı zamanda sulamanın bir süre için kesilmesine başlanmalıdır. Böylece, gül fidanlarının normal gelişmeleri durdurulur ve dinlenme boyunca bitkiler, sonraki çiçek verme dönemi için besin ve güç biriktirirler. Sonra, bitkinin hem yaprakları, hem toprağı bolca sulanır, geceleri çiy olan bölgelerde, bitkiler gün battıktan sonra sulanmamalıdır.
  11. Ağustos sonu ile Eylül başı arası durgun göz aşısı zamanıdır. Durgun göz aşıları yapıldığı sene sürmeyen aşılardır. Ertesi seneye etkisini gösterir. Kışa bitkilerinizi hazırlayabilmek için önemlidir.
  12. Yazın çiçeklenen bitkilerinize yaz boyunca gübreleme yapabilirsiniz ancak çiçekler açana kadar. Yaz biterken gübreleme yapmayı bırakmanız önerilir.
  13. Son noktalardan biri, bahçenizdeki toprağa bakım yapmaktır. Toprağınızın yazın şartlarını atlatıp kendini kışa hazırlayabilmesi gerekir. Yaz aylarında toprak nemini fazlaca kaybeder. Bunun için sulama stili ona göre ayarlanmalı, sulama sıklığı artırılmalıdır. Çimlerin çok kısaltılmaması da toprağın güneşten korunmasına yardımcı olabilecek bir önlemdir. 


Yaz sıcaklarında patili dostlarımızı da unutmayalım, onlar için bir kap yemek ve su bırakmayı ihmal etmeyelim.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.